Ankara Karamanlılar Derneği Başkanı Veli Bozkır, Kültür Bakanı Nabi Avcı’dan Karamanlılar Derneği Türk Müziği Korosuna destek verilmesini talep etti.
Başkan Bozkır yatığı açıklamada, Bakan Avcı’ya seslenerek,
“Bizler, geçmişten bugüne binlerce yıllık tarihi boyunca yaşadığı ve yaşattığı değerlerle toplumlara ve milletlere örnek olmuş bir milletin evlatlarıyız. Ecdadımızdan aldığımız en büyük emanetlerimizin başında, cephede can verip şehit kanlarıyla sulanmış Vatanımız, Ay Yıldızlı Bayrağımız ve Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları, ecdadımızın bize emanet ettiği Cumhuriyet değerlerimizdir.
Toplumsal sorumluluk üslenip değerlerimizin yaşatılması için çaba gösteren bir sanatsever olarak, son zamanlarda Bakanlığınıza ait sanat merkezleri konser ve tiyatro salonlarının bir bir etkinliklere kapatıldığı, bazı salonların ise fahiş fiyat artışıyla adeta kimsenin kullanmasına olanak sağlanmadığına tanık olmaktayım.
Örneğin iki yıl önce Resim Heykel Müzesi (Türk Ocağı) Salonu tahsise kapatılmış, bu yılda Küçük Tiyatro salonu tahsisi kaldırılmıştır.
Geçtiğimiz yıl (2016) Ankara Küçük Tiyatro salonunda Karamanlılar Derneği Koromuzca bir konser icra edilmiş ve salon kirası olarak 600 TL mesaiye kalan personel yevmiyesi içinde 300 TL ödeyerek toplamda 900 TL ödeme yapıp konserimizi icra etmiştik. Bu yıl aynı şekilde yine koromuzun konserini icra etmek üzere yaptığımız görüşmede, Küçük Tiyatronun konserler için tahsis edilemeyeceği ve örneğin Tunus caddesinde bulunan Akün Salonunun kira bedelinin 3.300 TL mesaiye kalan personel içinde ödenecek miktarla toplam 4.070 TL olduğunu öğrendik.
Tahmini verilere göre Ankara’da 300 civarında amatör Türk Müziği korosunun olduğunu biliyoruz. Koro üyeleri çeşitli fikir, inanç ve meslek gruplarından oluşmakta, kutuplaşmanın hızla tırmandığı ve insanların birbirlerine nerdeyse selam verirken düşündüğü şu ortamda belirli bir kesim insanlar müzik paydası altında korolarda aktif görev almakta dayanışma ruhu sergilemektedirler.
Korolar haftanın belirli günü koro şefi nezaretinde uygun bir mekân bulabilirlerse veya kira ödeyerek edindikleri yerlerde asırlar önce ve günümüz bestekarlarının ortaya koyduğu eserleri çalışarak eğitim almakta ve yılda en az bir kez de çalışmalarını çeşitli salonlarda konser vererek eş, dost ve müzikseverlerle buluşmaktadırlar.
Tüm bu çalışmaların bir bedeli bulunmakta ve koro üyeleri aidat ödeyerek ve konserler için ciddi bütçe temin etmek suretiyle konserler gerçekleştirmektedirler. Bu çalışmalar konser vermenin ötesinde Türk Müziğinin yaşatılmasına da katkı sağlamaktadır.
Son zamanlarda yaşanan olumsuzluklar gerginlik yaratan gelişmeleri dikkate alırsak morale ihtiyacımızın olduğunu belirtmek isterim.
Devletin, para kazanmak değil vatandaşına hizmet vermek için var olduğu düşüncesiyle bakanlığınızın bu konuya duyarlılık göstereceğine inanıyorum. Sanat faaliyetlerinin icrasında hiçbir masraftan kaçınmayan amatör ruhla, koroların ayakta kalması için mücadele eden sanatsever vatandaşlarımızın devlet tarafından desteklenmesini, hatta belirli kriterleri yerine getiren korolara bakanlığınız bütçesinden yıllık 30.000 – 35.000 TL gibi maddi destek sağlanmasını arz ve talep ediyor, selam ve saygılarımı sunuyorum.”dedi.
Haber:Aygül KÜÇÜKCİCİBIYIK